keuken-kopen

keuken-kopen: 10 praktische tips & nuttige informatie

Hou het overzichtelijk

Als je een nieuwe keuken wilt kopen, kun je zich al snel verliezen in het enorme aanbod. Maak het voor jezelf overzichtelijk en begin met het samenstellen van een wensenlijst. De wensenlijst kan alvast als handvat dienen om de ideale keuken samen te stellen. Het kopen van een keuken is een dure aangelegenheid en je zult er jarenlang gebruik van willen gaan maken. Investeer daarom tijd en aandacht in de voorbereiding. Een goede voorbereiding voorkomt een hoop teleurstellingen achteraf.

Functie van de keuken

Begin met de vraag te stellen welke functie je keuken zal hebben. Maak je veel gebruik van de keuken? Houd je van kokkerellen of ben je liever zo snel mogelijk klaar? Wil je van de keuken een leefplek maken, waar je kunt eten en je kinderen huiswerk maken, of wil je de keuken uitsluitend inrichten voor het koken?

Sfeer van de keuken

Hou je van ultramodern design of loopt je eerder warm voor een boerenkeuken? Wil je de allernieuwste snufjes op keukengebied? Hoe wil je koken, keramisch of op gas? Maak eens een voorstelling van hoe de ideale keuken eruit zou moeten zien. Koop wat woonmagazines en doe inspiratie op. Misschien is je huidige keuken wat aan de kleine kant en zal er een totale verbouwing in je plannen moeten worden opgenomen. Neem deze verbouwing mee in je wensenlijst.

Voordat je allerhande keukenzaken bezoekt, is het verstandig en ook erg handig als je alvast een beeld hebt van de keuken die je ambieert. Zo kun je de keukenverkoper gerichte vragen stellen. Probeer een zo gedetailleerd mogelijk beeld te krijgen. Begin groot en eindig klein. Hoe zien de keukenkasten er uit, in welke kleur wil je ze hebben? Wil je alles inbouw hebben, of geef je juist de voorkeur aan zoveel mogelijk accessoires?

Ding af!

Een keuken is geen geringe aankoop. Keukenverkopers zijn dan ook altijd erg blij wanneer ze serieuze klanten hebben. Zo’n grote aankoop brengt echter met zich mee dat de verkopers veel winst maken, waardoor er ruimte ontstaat om af te dingen. Onderhandel met de verkoper tot je tevreden bent met de geboden prijs, geef vooral niet te snel op. Vaak kun je ook nog op iets extra’s rekenen of een lagere prijs,  wanneer je kunt aantonen dat de concurrent goedkoper is. Er zijn veel concurrerende keukenaanbieders die ongeveer dezelfde keukens aanbieden voor uiteenlopende prijzen. Oriënteer je daarom goed op de keukenmarkt en kies voor de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Zodra je weet dat je een nieuwe keuken wilt kopen, is het zaak alle aanbiedingen nauwlettend in de gaten te houden. Soms zitten er echte stuntaanbiedingen bij. Je kunt ook op faillissementverkopen letten. Showroommodellen kunnen soms ook tot 70% korting opleveren. Vaak worden auto’s, open haarden en fietsen aangeboden wanneer je een bepaalde keuken koopt. Let op dat je niet zwicht voor de keuken omdat je het zo aardig vindt dat je een fiets erbij krijgt. Je was immers op zoek naar een keuken, niet naar een fiets.

Klachten

Ondanks alle voorzorgmaatregelen kan het toch gebeuren dat het niet helemaal loopt zoals je had gedacht. Het kan zijn dat je te maken krijgt met een te late levering, een tegenvallende kwaliteit, of andere zaken waar je niet gelukkig mee bent. Je kunt het best eerst je keukenverkoper of de leverancier  hierop aanspreken.

Onthoud, of beter nog, noteer met wie je je klacht hebt besproken. Noteer ook wat er is besproken. Is het probleem nog niet opgelost? Schrijf een aangetekende brief waarin je nog eens de klacht omschrijft, met wie je de klacht hebt besproken en, eventueel, welke oplossing is aangeboden. Stel een termijn voor een redelijke oplossing. Geef in de brief aan welke stappen je gaat ondernemen als de verkoper niet aan je verzoek tegemoet komt.

Krijg je bijvoorbeeld niet de medewerking die je wenst, dan kun je een klacht indienen bij de Stichting Ombudsman Keukens, Postbus 710, 6710 BS Ede, telefoon: 0318 – 655120, fax : 0318 – 652532, e-mail: info@ombudsmankeukens.nl. De Stichting Ombudsman Keukens bemiddelt in geschillen en zoekt naar een oplossing die voor je beiden acceptabel is.

Je kunt ook van tevoren wat informatie met betrekking tot je rechten opvragen bij ConsuWijzer, Postbus 1031, 2260 BA Leidschendam. Maak van alles wat je schriftelijk doet met betrekking tot de klacht een kopie.

Maak een begroting

Wanneer je een goed beeld hebt van de keuken zoals die er straks uit moet zien, is de volgende stap het vaststellen van het budget. Als je alle onderdelen die je nodig hebt op een rijtje zet , kun je uitrekenen of dat binnen je budget past. Stel ook een marge vast: bijvoorbeeld dat je niet boven een bepaald percentage van het hele budget aan extra onderdelen mag kopen.

Wil je voor de aanschaf van de keuken geld lenen? Lenen via een tweede hypotheek is meestal goedkoper dan via een persoonlijke lening. Een tweede hypotheek is in feite een extra lening op hetzelfde onderpand. Je kunt door een taxateur je huis laten taxeren. De taxateur kan je vertellen of je huis overwaarde heeft.  De overwaarde van een woning is het verschil tussen de vrije verkoopwaarde en de hypotheek die erop rust. Gebruik je de overwaarde voor  verbetering of onderhoud van de woning, dan is de rente fiscaal aftrekbaar.

Nu je weet welk bedrag je voor de aanschaf van de keuken beschikbaar hebt, kun je gaan shoppen! Om een goed idee te krijgen wat een keuken ongeveer kost, kun je alvast wat aanbiedingen gaan bekijken. Je hoeft nog niet direct de deur uit. Je kunt in folders of op internet alvast wat informatie over prijzen inwinnen.

Maak een schets

Nu je weet welke sfeer de keuken moet krijgen en je weet welke materialen je voorkeur hebben, is het verstandig om een ontwerpschets van je ideale keuken te maken. Je dient de keuken goed op te meten voordat je met de inrichting ervan begint. Vergeet niet de ramen op te meten en de plek van de deur(en) van de keuken. Je kunt een plattegrondje van de keuken maken. Kopieer het plattegrondje een paar keer, zodat je er verschillende schetsen van kunt maken. Je kunt een collage maken. Dat is een groot vel papier waarop je een aantal schetsen maakt en foto’s bijplakt van zaken die je in de keuken wil hebben. Een dergelijke collage helpt je bij het bepalen van de sfeer. Wanneer je  met de collage naar een keukenspecialist gaat, zal deze zich beter kunnen inleven in je wensen en verwachtingen.

Je kunt ook gebruik maken van de woonmagazines. Misschien tref je in een van de vele woonmagazines al een voorbeeld aan naar je smaak. Aan de hand van dat voorbeeld kun je je plattegrond gaan invullen. Je hoeft je schetsen nog niet volledig kant-en-klaar te hebben. Het gaat er vooral om of alles in de ruimte past welke je beschikbaar heeft. De gedetailleerde uitwerking kun je aan de vakman overlaten, tenzij je er zelf ook kaas van gegeten hebt natuurlijk. In dat geval kunt je wat preciezer zijn en je ontwerp alvast gedetailleerd uitwerken.

Milieubewust

Het milieu speelt een steeds grotere rol in ons leven. Om ons en onze kinderen nog lang te kunnen laten genieten van de aarde is het goed om na te denken over milieuvriendelijke producten in je keuken. Denk hierbij aan de manier waarop de keuken vervaardigd is en van welk materiaal. Kies voor duurzame materialen. Dit zijn materialen die tijdens hun hele levenscyclus het milieu zo weinig mogelijk belasten. Ook is het goed te kijken naar de mogelijkheden van waterbesparende en energiezuinige apparatuur. Zo zijn er milieuvriendelijke vaatwassers in de handel die minder water en energie verbruiken. Je kunt kiezen voor een koel/vriescombinatie met twee compressoren, waarvan het koel- en vriesgedeelte afzonderlijk werken en afgezet kunnen worden.

Geef bij voorbaat de voorkeur aan keukenapparatuur met een eco-label. Ze lijken duurder in aankoop, maar op de lange termijn haal je het voordeel uit het drastisch gedaalde energieverbruik. Niet alleen jij vaart daar beter bij, ook het milieu! Koken op gas is overigens energiezuiniger en milieuvriendelijker. Bij inductiekoken ontstaat de hitte in de pan. Deze hitte komt snel vrij. Je hebt minder stroom nodig. Je kookt sneller waardoor je minder energie verbruikt.

Er zijn bakovens op de markt, uitgerust met een zelfreinigingsysteem. Dat is niet alleen makkelijk, maar dure en milieubelastende reinigingsmiddelen kunnen achterwege blijven. Het is niet alleen goed voor het milieu maar het bespaart je ook tijd wat schoonmaken betreft. Schoonmaken gebeurt automatisch met één druk op de knop.

Wanneer je je keuken dan toch helemaal milieuvriendelijk aan het inrichten bent, denk dan ook aan zaken als energiebewust je boodschappen in huis halen en afval scheiden, zodat verpakkingen weer gerecycled kunnen worden.

De nieuwste snufjes

Keukenkasten zijn er tegenwoordig in oneindig veel breedte- en hoogtematen. Ze kunnen worden uitgerust met de meest uiteenlopende uitschuif- of uitdraaimogelijkheden. Zo blijft geen hoekje onbenut. Populair zijn de zogenaamde apothekerskasten. De kasten schuif je volledig uit en zijn van beide kanten toegankelijk.

De afzuigkap heet tegenwoordig anders: ze noemen het een dampkap. Ze zijn meer dan alleen geschikt voor het afvoeren van kookluchtjes. Door de prachtige modellen bezorgen de kappen de keuken een luxe uitstraling. Er zijn er zelfs met een ingebouwde flatscreen televisie!
Veel nieuwe apparatuur heeft een tiptoetsbediening. Er zitten daarom geen knopjes meer aan. De bediening gaat eenvoudig met een vingertip. Het is niet alleen praktisch in het gebruik, ook vergemakkelijkt de tiptoetsbediening het schoonmaakwerk.

De stoomoven is een nieuw item op keukengebied. Vitamines en mineralen blijven beter bewaard en het voedsel smaakt natuurlijker. Er is geen olie of boter bij nodig. Het is daarom een gezonde manier om maaltijden te bereiden.

De gaskookplaat is niet meer te vergelijken met hoe deze vroeger was. Het meest unieke model is de nieuwe keramische gaskookplaat. Het zijn als het ware gas op glas kookplaten. Ook weer bijzonder praktisch om schoon te houden. Populair zijn ook de brede gasfornuizen. Er zijn verschillende variaties mogelijk. Zo kan er op het fornuis gegrild worden. Of er is een speciale wokbrander in geïntegreerd.

De allernieuwste snufjes brengen meer comfort en veiligheid in de keuken. Daarnaast overtreffen de verschillende fabrikanten hun producten met de allernieuwste designapparatuur. De eigentijdse keuken kan ook heel strak worden vormgegeven op een manier dat men amper de apparatuur ziet. Het is maar wat je smaak is. Een hele strakke keuken kan heel mooi en praktisch zijn, maar ook kil en afstandelijk als je weinig sfeer toevoegt.

Renovatie

De aanschaf van een keuken is vaak een dure zaak. Heb je niet de financiële mogelijkheden dan kun je toch met de volgende tips je keuken een compleet nieuw aanzicht geven zonder een ingrijpende verbouwing. Je kunt alleen met vervanging van de keukenkastdeurtjes de keuken al een totaal andere look geven. Gesloten kastdeuren kunnen plaats maken voor (mat)glazen varianten, waardoor je een fris, transparant effect in je keuken bereikt.

Je kunt ook een nieuw werkblad aanschaffen. Er zijn speciale renovatie werkbladen die over je bestaande werkblad heen gemonteerd kunnen worden. Dit is een ideale oplossing wanneer je je huidige werkblad te laag vindt. Je kunt zorgen voor meer comfort in de keuken. Vervang de oude afzuigkap voor een trendy nieuw exemplaar. Nieuwe accessoires, zoals nieuwe kranen, nieuwe handgrepen, een roestvrijstalen stang voor het ophangen van keukenattributen geeft de keuken al een heel andere aanblik.

Heb je een kleine keuken en wil je er meer uit halen, dan kun je via internet allerhande ideeën opdoen voor de kleine keuken. Gebruik in een kleine keuken lichte, transparante kleuren voor optische ruimte. Richt hem zo praktisch mogelijk in: keukenkasten tot aan het plafond.  Denk aan een inbouwkoelkast en laat de oven/magnetron ook inbouwen. Dat scheelt weer een hoop ruimte. In een kleine keuken past een strakke afwerking.
Natuursteen, houttinten, glas  en metalen zorgen voor de perfecte sfeer. Je kunt ook denken aan vervanging van de apparatuur in plaats van een complete verbouwing van de keuken. Zie onze tips voor de allernieuwste snufjes op keukengebied.

Volledige informatie

Vraag verschillende verkopers wat de montagekosten zijn, wat de kosten zijn voor speciale wensen en of er servicekosten berekend worden. Ook moet je letten op kwaliteit. Als je vijf keer een goedkoop scharniertje voor dat handige hoekkastje moet kopen bent je waarschijnlijk duurder uit dan wanneer meteen iets koopt van goede kwaliteit en waar garantie op zit. Een keuken uit de bouwmarkt zal minder garantie opleveren dan een keuken bij een keukenspecialist. Ben je zelf handig in klussen, dan kun je je op het gebied van garantie wat meer permitteren dan wanneer je twee linkerhanden bezit.
Ook leveringsvoorwaarden zijn van belang. Kan de keuken binnen een bepaalde tijd geleverd worden en wat zijn de regels wanneer dit niet lukt of er iets misgaat? Vraag ook hoe het met de algehele garantie van de keuken zit. Er zijn keukenleveranciers die gratis de keuken komen opmeten. Ook voor het leveren van de keuken kunnen kosten worden berekend.

Om een juiste keuze te maken in het kopen van een keuken is het handig als je weet wat een keuken in de kwaliteit die je zoek gemiddeld kost. Je kunt bijkomende zaken als garantie, service, levering en dergelijke dan beter naar waarde schatten.

Wat is goedkoop?

Een keuken is goedkoop als de prijs tussen de 1000 en 2000 euro ligt (speciale wensen en kwaliteit buiten beschouwing gelaten). Je kunt ook spreken van een goedkope keuken als je voor dezelfde keuken tijdens een aanbieding een behoorlijk lager bedrag betaalt dan waarvoor dezelfde keuken gemiddeld wordt aangeboden.

Goedkope keukens tref je aan op bouwmarkten en de zogenoemde keukenstunters. Het hoeven niet per definitie keukens van inferieure kwaliteit te zijn. Daarentegen kan een goedkope keuken ook niet altijd een “goede koop” zijn. Een keuken kan goedkoop zijn omdat er gebruik is gemaakt van goedkoop materiaal bijvoorbeeld. Een “kale”keuken, zonder apparatuur, kan ook goedkoop zijn, vergeleken met een keuken met (standaard) inbouwapparatuur.

Soms kun je meteen aan de kwaliteit van het materiaal zien of het een “goedkope”keuken betreft. Het houtfineer op de deurtjes en laden laat vaak al wat zien. Dun materiaal is ook vaak goedkoper. Maar deurtjes met een dikte van anderhalve centimeter zijn uiteraard minder duurzaam dan de deurtjes van drie centimeter. Metalen geleidesystemen zijn uiteraard duurder dan de laden met een plastic systeem. Prijsverschillen kunnen ook inherent zijn aan deurgrepen, het materiaal van het werkblad, de kwaliteit van de apparatuur en de grootte van de keuken. Ten slotte is er nog de garantie. Goedkope keukens hebben een kortere garantieperiode.

Kijk je eens naar keuken aanbiedingen waarbij veel korting wordt verleend. Je kunt beter voor een dergelijke keuken kiezen, omdat de kwaliteit over het algemeen veel beter is dan die van een “goedkope”keuken. Vooral een keuken die normaal onder een hoog prijssegment valt, kan met een flinke korting goedkoop worden, en toch kwalitatief hoogwaardig blijven. Denk bijvoorbeeld aan showroommodellen. Je kunt hier wel een korting tot 70% op bedingen.

Tips & Reacties

  • Open keuken

    Als je een open keuken hebt, let dan extra goed op de eenheid met je kamer. Een keuken moet een toegevoegde waarde hebben maar wel in overeenstemming met de rest van de kamer. Als je dat niet doet, heb je de kans dat je de rest van de meubels moet gaan aanpassen aan de keuken.
    Tip van op 13 juli 2007

Deel je eigen tip over keuken kopen

En maak kans op een cadeaubon ter waarde van € 25!